Monday, June 29, 2009

~ temporary ~

arini boss takde , 4 hari lak tu tp tak bermakna aku takde kerja nak bt.. disebabkn terlalu byk keje aku amik peluang ni nak settle kerja yg tertangguh.. kalo boss ada dah takde ms nak bt kerja yg tertangguh tu sbb boss aku ni kalo dah dtg opis ada je benda nak suruh aku bt! semua urgent !

jd mungkin aku takkn update blog ni.. ;(


pstt..byk citer ak update kat blog tp apa bole bt, 'kerja2' yg tertangguh tu 'cemburu' ngan blog aku ni.. adehh..

Thursday, June 25, 2009

~ KeCiL HaTi ~

apa perasaan korang kalo org tu mcm tak hargai apa yg kita bt? sakit hati tak? geram aku..

perbualan aku ngan hubby kat phone td..


aku : dpt tak sms? ( hubby nak tau brp duit sales kedai dia yg aku tk bank in kn lg)

hubby : aa..dpt.

aku : eehh lupa plak mak cik yg sewa dpan kedai abg tu dah byr ke?

hubby : belum, dah masuk 2 bln blum byr..

aku : hm..ntah la, abg selalu 'dpt' org yg mcm ni je.. (lambat byr @ tk byr langsung terus cabut lari) mintak la.. ;p (saja suruh, padahal aku dah tau dia takkn bt nye, sbb hubby aku ni berat mulut bab2 mcm ni)

hubby : nak bt mcm mana.. biar la..

aku : expenses bln ni abg tak bg tau lg,brp abg dah guna utk kedai?

hubby : ntah la, nanti la br bg tau, nak ingat2 kn balik..

aku : ha.. tgk, abg mmg mcm ni la.. mana leh bt mcm tu, kalo tak ingat mcm mana? kn dah susah syg nak update. (aku tolong hubby bt kn a/c utk kedai dia)

hubby : nanti la nak pikir.

dan bila aku ckp je pasal duit tu, duit ni (duit sales) bkn dia jwp, kalo jwp pun msti hm.. hm.. dm..

aku : dah la mcm ni mls nak tolong abg lg, biar abg bt sendiri.biar jd mcm dulu.. tak tahu sales brp.. syg bt ni bkn utk syg tau,suka2 nak tau brp abg belanja semua.. syg bt ni biar senang utk abg refer balik kalo jd apa2!

terus aku tutup phone!mengalir air mata aku.. aku bkn nak control duit hubby.. aku bt semua ni biar dia tau duit sales yg tiap2 bln tu kemana, untung brp? tp bila dah jd mcm ni, aku mmg dah takde mood nak bt a/c utk kedai dia..


PSST...ANAK AKU KENA DEMAM CAMPAK LA... br mula bintik2 kat kaki..

jap lg kena minta ampun kat hubby, sbb ter'marah' sikit kat dia tadi.. ;(

Tuesday, June 23, 2009

~ sian anak ibu ~

arini aku dtg keje lewat lg, aku anta anak aku ni g klinik sbb semlm bdn iffah panas sgt.. iffah tak batuk, tak selsema cuma bdn je panas! pelik ke @ normal?

aku tak sedap ati, terus ajak hubby g klinik..

ni la bdk nya yg tak sihat..


merah muka iffah..


sayang anak ibu...


rumah aku tk bersih ke? knp doktor ckp kena virus je????


pstt..mungkin iffah terjangkit dr aku kot sbb aku rs tak sdap bdn sejak semlm lg, huhuhu

Monday, June 22, 2009

~ kenapa ekk?? ~

aku takut la esok.. ada sesuatu berlaku kat company aku.. esok ada meeting tergempar

apa yg boleh aku bg tau kat sini, apa yg berlaku tu ada kena mengena ngan keje aku aku, so esok mungkin aku kena soal siasat ngan GM..

knp bila dah terjadi sesuatu br nak berhati2 pd ms akan dtg???? ni la padahnya kalo aku cuai.. ;(

PSST HARAP ESOK TAKDE APA LA........... rs nak nangis je..

'korang ni' tak boleh ke nak senangkn sikit keje aku??

~ aku yg terlewat...Selamat Hari Bapa ~

~~~SELAMAT HARI BAPA ~~~

alhamdulillah, aku bersyukur kehadrat Ilahi, Allah masih mmanjangkn usia bpk ku, mmberikan kesihatan yg baik.. entry kali ni khas ukt bapa aku yg aku panggil bapak..

NAWIR BIN MAHSUR

sememangnya aku ngan adik beradik yg lain tk brp rapat ngan bpk sejak kecil.. sbb bpk tak nak tunjuk kan kasih sayang pd kami adik beradik,knp aku ckp mcm tu? ye la.. aku tk pernah dgr bpk ckp mcm ni

'sayang anak bpk ni' dll sbb bkp aku ni pendiam orgnya..

dulu aku mmg takut ngan bpk aku bila mood dia tk baik..aku ingat lg ms tu aku br umur 4-5 thn, yg selalu jd mangsa bpk ms tu arwah abg aku..(tk ingat apa yg bpk aku marah sgt ms tu) aku dgr suara abg aku menangis sbb bpk nak buang akurium kesayangan arwah abg aku, tp bpk aku tak peduli terus campak akurium dr tingkap rumah..(ms tu umah kampung, kalo nk naik umah msti naik tangga dulu) bila citer2 balik ms dah besar2 ni rupa2nya sebelah jiran aku pun tahu kisah ni..

tapi mana ada bapa yg tak sayang kn anak2nya.. cuma mungkin kita yg tk perasan kasih seorg bapa..bila dah dewasa br aku sedar yg bpk sebenarnya seorg yg bapa yg penyayang..mana tau??
mak aku penah bg tau, walau pun bpk aku tu pendiam, garang tp bila balik je dr kerja soalan pertama yg ditanya kat mak aku bila kami adik beradik takde

'ca (nama timangan aku ;p) & musa (adik) mana? diorang dah mkn @ mandi @ dll' & yg betul2 bt aku terharu bpk sanggup amik aku balik dr kerja tiap2 mlm dr dulu hingga sekarg utk memastikan aku selamat sampai umah & tak amik ms yg lama nak menunggu bas (tempat keje kn jauh ;p)

aku bersyukur dikurniakan seorg bapa seperti bpk aku..semoga bpk dipanjangkn umur & diberikan kesihatan yg baik..

tk lupa juga 'SELAMAT HARI BAPA' buat hubby & kepada semua yg bergelar bapa..


pstt..takde adiah utk hubby sbb iffah kecik lg nak bg...hehe

Friday, June 19, 2009

~ cuba brand lain plak ~

sejak lahir lg aku beli botol susu iffah brand anak*u @ pure*en , hm.. iffah ni mmg payah kalo aku tukar nipple (brand), jd aku biar la guna 2 brand ni je..

tp aku geram bila nipple tu ada 'bendasing' melekat! tak suka tak suka! knp boleh jd mcm tu ye?????? tak sampai sebulan dah jd cenggitu!

kali ni aku cuba ni plak beli yg kecik dulu, kalo iffah nak ngan botol ni & tahan lama sikit bole la beli lg... ;p (kedekut!)

ms aku g spectrum, nak beli nipple yg br pastu saje la singgah kat guard*an , tu yg terus amik je botol ni.. takpe kan kalo perabih duit sbb ni..lallaalaa~~~


ni yg iffah guna sekrg..

tp beli ni gak, beli lebih sikit boleh simpan kn.. hehe + beli baju utk iffah utk kenduri kawin sepupu minggu ni.. ibu punya???? takde la.. semua utk iffah je..


pstt.. brand NUK ni ok ke? brand apa yg ok lg ye?? bab2 ni kureng le.............

Thursday, June 18, 2009

~ tengok ni... ~


Pagi td baru aku perasan, 'ish, ape plak kat rantai leher iffah ni' lorrr... nape plak bole jd mcm ni? aku tanya mak nape rantai iffah boleh jd cenggitu... 'ntah, mak ingat kn dia nangis sbb nak tido ke ape, rupa2nya rantai tersangkut kat celah2 tu ha (aku lupa kat mana) , tgk2 dah putus..'

ada benang nih! tak tantek la..


nampak tak?? adoiii, simpan je la, tak mo pkai! tggu ibu anta kedai emas k..


bt muka kesian bila aku marah iffah, 'jgn mayah la bu...'


'hmm...soyieee....'


'he he he lain kali, iffah bt lg k haip haip!!'


ada2 je la iffah ni.. mak aku la ni pkai kn dia rantai .. (msti la kn, dah mak aku yg beli utk cucu dia ni, tak kn nak simpan kn?)


pstt.. mak aku kata skrg iffah kuat mkn, sehari mkn bubur sampai 3x. nanti debab la iffah! ;p

Wednesday, June 17, 2009

~ Perjalanan yg meletihkn + $$$ terbang! PART II ~

ok, sambung citer semlm, apa jadi ngan kete hubby tiba2 plak slow je jln pastu terus mati! oohh sudah.. kami semua tersadai tepi jln, hubby tgk2 kete, terus ckp 'kete tak leh hidup' aku ngan mak ternganga aaaaa.... mcm mana nak balik ni?? mana nak cr teksi kat highway..

tak sampai 30 mnt dah ada tetamu tak diundang dtg (sape lagi kalo bkn si penarik kete [biar aku gelar SB], laju je dpt info) so SB tu mula pot pet pot pet (nak pancing la tu) tau tak brp hg dia nak charge, RM680, mana nak cekau duit kat tgh2 highway ni? hubby terus call adik dia tanya pasal kete, (sbb mmber adik dia yg service kete ni) adik bg cadangan, dia nak bw kete turbo nak trik kete hubby.

tp mak aku plak tak bg, sbb ms tu dah pkl 6.30 ptg, adik ipar aku tu kat KL, brp lama plak kitorang nak tggu dia sampai kn, so mintak kurang kat SB, kena la byr RM450, nasib baik mak bw duit lebih. (dah deal : tol sendiri2, duit byr bila dah sampai KL, dlm 1/2 jam diorg sampai,sbb SB kat arah bertentangan,kena pusing balik)

ms ni mmg hubby aku bengang giler la, sbb ms belum jd semua ok, tiba2 plak mungkin ketua si SB tu plak dtg mintak duit,

hubby : ehh,bkn sampai KL ke br byr?
K SB : takde bang, kena byr sekarg, duit tol sekali eek..tambah RM30
hunny : ni ape citer ni, td citer lain,skrg lain plak.
K SB : ni pun dah murah bang, kitaorang tolong ikhlas ni..
hubby :@#%^*#*@#$ dah la dtg lambat, janji 1/2 jam, skrg 1 1/2 jam br dtg, ms belum jd semuanya baik je citer, dah jd mcm #$@##$^

bkn hubby je bengang, aku pun pot pet pot pet kt dlm kete..

dlm pkl 12.30 pg br sampai umah kat jinjang, oooh ya kami duk kat dlm kete ms kena tarik.. sakit pinggang, lama tul kat dlm kete..


pstt.. hubby mmg tgh pening kepala pikir pasal kete, habis brp la plak kali ni, dia plan nak jual je kete tu!! patut ke tak dia jual je kete tu?????? fobia den............huhhhhhhhhhhhhhhhhhh...

Tuesday, June 16, 2009

~ Perjalanan yg meletihkn + $$$ terbang! ~

mmg perjalanan kami sekeluarga kali ni penuh dugaan, kami bertolak dr rumah ke Senai dlm pkl 8 mlm, hanya 1 kete ngan 1 van, pkl 8.30 kami dah sampai kat tol sg besi, nak kena tggu van plak, biasala kn janji melayu pkl 9.30 br nampak btg idung 'van' :p

sepatutnya pkl 2-3 kitaorg dah sampai ke Senai tp dsebabkn tak tau jln, kami pun tawaf la kat area plaza angsana tu, ingatkn sepupu aku tu tau jln, rupanya 2 x 5 gak, alasannya 'jalan dah tak sama la, byk simpang' jd kami terus ke umah pengantin, pun amik ms gak dlm 1 jam nak ke pasir gudang (PG).. percaya tak kitaorg sampai PG pkl 5.30 pg, huh letih tu!

tau2 je la jan kalo dah umah pngantin tu sibuknye mcm mana kn, terpaksala kami semua menumpang umah anak buah bpk aku kat senai (kena patah balik plak)
sampai senai trus ZZZZZzzzzz.

siang tu terus ke umah pngantin,ingat kn panas sampai ke petang rupanya hujan d tengah hari..huhu lebat lak tu! kesian kat pengantin,ms ni pngantin belum berarak lg, tak sempat pun nak tggu pengantin, hujan berhenti kitaorng pun broommmm..cabut..

ms balik ni la dugaan dtg btimpa2

1) kete bt hal, air cond ta dak! aritu ms pegi ipoh pun sama! mandi peluh la kitaorg tmasuk la iffah.

2) jln sesak truk nak ke tol yong peng, tak bergerak lgsung! rupa2 nya ada kemalangan kat dpan sana tuh ha.. ada la dlm 20km , boleh tk bayangkan dgn takde air cond pastu cuaca panas terik tgh2 highway???

3) lpas dr tempat kemalangan tu, berhenti lak kat perhentian yong peng, ksian kat iffah melekit bdn, terus mandikan dia.br ceria balik bdk tu.. br je keta gerak dlm 5km tiba2 slow plak kete ni jln..


jeng jeng jeng.. tak larat la nak taip, sambung esok la..


pstt..takde mood nak menaip sbnarnya, letih tak ilang lg..

Saturday, June 13, 2009

~ Ole Ole dari SEBERANG ~

semalam aku ngan org tua aku g gombak sbb nak jumpa pakcik aku dr indonesia , ni 1st time aku jumpa ngan pak cik aku ni pun dia 1st time dtg KL, M'sia..

ooh ya, aku panggil pak cik aku ni 'mamang', sbb dia adik mak aku kalo abang mak aku lain plak pangkatnya jd 'obek' hehe.. ada paham?

percaya tak kalo aku bg tau yg perbelanjaan pakcik aku ni lebih kurang RM3K? mahal kn? tp semua ni tinggal nak bw bdn je la, sbb pasport, tambang feri, tiket kapal terbang & apa2 perbelanjaan dr Indonesia ke KL,M'sia..

ni semua dr sana..hihi lupa plak yg mana anak buah aku bg.. ;p


ni yg aku tggu2, keropok ikan tp mmg tak sama ngan kat sini! sedap! dulu aku mgidam kopok ni ms mgandungkan iffah..

ni la bdk yg cengeng semlm..


mood iffah semlm tak baik, nangis je.. nak bkepit ngan aku ngan nenek dia je, org lain semua tak mo! tp mungkin sbb tak cukup tido kot, mak aku kejut kan dia tido ms nak g gombak..



pstt..apa ada kat johor ye? esok nak ke sana? hehe

Thursday, June 11, 2009

~ ada tips tak ?? ~

AKU JADI PEMALAS, MALAS NAK BUAT KEJE PADAHAL KERTAS2 KAT ATAS MEJA DAH MELAMBAI2 MEMINTA DI'SETTLE' KAN..

ADA SAPE2 NAK BAGI TIPS YG BAGUS SUPAYA AKU RAJIN SEMULA?? BIAR DAPAT PENGHARGAAN 'PEKERJA CONTOH' KAT COMPANY AKU NI UTK TAHUN NI..


ihiks! lawak la, mana ada pekerja contoh, hmm...ntah knp la aku jd pemalas!!!!! isya! cepat siap kn keje tu!

Wednesday, June 10, 2009

~ bulan JUNE [ hari minggu aku penuh ] ! ~

nampak gayanya bln ni aku mmg takde g shoping2 wokeh! hari minggu aku penuh ngan kenduri kawin.. dan semuanya tak bole nak elak..

a) 07/06/09 ~ kenduri anak buah aku kat jelapang,ipoh (dah lepas..panas terik wooo ms aku kat sana!)

b) 14/06/09 ~ sedara belah bpk aku kat johor.(amik ko lg jauh!)

c) 21/06/09 ~ sepupu aku belah mak kawin kat gombak, (yg ni aku ngan hubby kena asing pegi, sbb sepupu dia pun kawin kat penang)

d) 28/06/09 ~sepupu aku belah bpk plak kawin kat segambu!


see..full kan?? perlu ke aku amik cuti tanpa gaji eek?? nak gak g shopping.. kesian iffah takle jalan2..( hahaha ke mak nye yg sibuk nak shopping ;p)


pstt..ada sale lg ke kalo aku amik cuti eekk??wakakaka

Tuesday, June 9, 2009

~ Tag From Intan a.k.a ibu arissa ~

di sebabkn aku mls nak bt entry panjang2 (ms weekend aritu) so aku rajin plak nak bt tag , sambil2 tu bt keje la kan..hehe


Arahan tag ini.

1) Anda perlu printscreen wallpaper di desktop anda yg sedang anda gunakan sekarang. Jangan tukar tau.

DONE! ;p
2) Bagitau kenapa anda suka wallpaper ini.

knp eek?? ntah, sbnarnya aku suka tukar2 wallpaper (tp semuanya gambar iffah, biasa la tu kn..hiks), tp bt ms sekrg aku guna ni, cute je muka iffah ms amik gambar ni.. pd mata aku la..tgk tu..dia pegang apa tu?? hehe


3) Sila tag 10 orang kawan.
adeh..sape yg aku nak tag ni ye..

*kak Rose
*@e_da
*Mrs e
*nabilah
*suziey
*wadah
*faizah
*liza
*Dyla (dah tau akak penah bt tp nak tag jgk.. hehe)
*Edrina

sape yg blum bt cepat bt k.. yg dah bt tu kalo sekrg dah tukar wallpaper tu, nak bt lg tag ni pun tak pe..



psst...byk hutang blum byr lagi ni..

Thursday, June 4, 2009

~ aku bingung la ~


HARAP JGN BOSAN NAK BACA BEBELAN PANJANG AKU NI YE!! ;p


kat sini aku nak bg tau, 5-6 ari yg lepas mak aku masuk wad kat hospital selayang, punca?? belum pasti lg tp doktor rs ada kena mengena ngan jantung, so dlm ms mak aku kat hospital aku cuti, kena jaga iffah ngan berulang alik ke hospital..sgt letih oooo..

alhamdulillah, petang isnin yg lalu mak aku dah boleh keluar hospital, sebenarnya hari tu aku mintak tolong biras jaga kan iffah sbb aku tak boleh amik cuti lama, biasa la hujung & awal bln kn? gaji belum kira lg, tak cukup tgn dbuatnya, nak layan kerenah bos aku tu lg..ish.. (tk baik merungut tau!! ;p)

dpendek kan cerita ari selasa aku ada bg tau mak, iffah aku nak hantar rumah biras aku tu ke.. ye la aku tau mak aku br balik dr hospital, bdn masih lemah kn, larat ke nak jaga.. tp mak aku kata "biarla iffah kat umah, bpk kau kn ada" hmm... so aku mls nak ckp byk2, iye kan je la..


pagi td MIL aku call, tanya mak aku mcm mana, iffah sape jaga, pastu aku cerita la dr A sampai Z, MIL aku tanya mcm ni "knp tak suruh je kak I*a (biras aku) jaga, sampai mak btul2 sembuh? biar iffah serasi kat sana, nanti 2-3 ari iffah dah sesuai kn diri la.." knp MIL ckp mcm tu?? ha...mcm ni, iffah ni mcm tau2 je aku nak hantar dia kat umah biras aku, mula la nak demam, mmg btul pun isnin tu bdn dia panas ..ms aku tinggalkn iffah nak g keje, menangis je dia.. mungkin belum biasakn diri, lg 1 sekarang ni iffah dah pndai 'kenal' orang,

apa yg patut aku bt ha?? aku senarai kn apa yg m'bingungkan aku ye :-
1) kalo aku suruh biras aku jaga iffah, maknanya aku kena tunggu hubby tutup kedai dia dulu baru blik rumah dr ampang ke jinjang tu dlm 12.30a.m (jauh tau perjalanan, plak tu mlm2 buta, ada berani ka nak bw itu budak kecik?? risau beb..

(yg ni plak, bila dgr MIL ckp kat phone td,aku dpt rs diorg msti pikir aku tak percaya je kat biras aku tu, bkn mcm tu ye, pnyebab iffah demam, mungkin aku sbb aku bw dia g hospital ms melawat mak, tempat tu kan tak sesuai utk baby,byk kuman(ni nurse yg ckp wokeh), tp aku 'terpaksa' bw, DARURAT!)


2) tak tau mcm mana nak ckp ngan mak aku, kalo boleh biar la tunggu mak btul2 sembuh dulu br jaga iffah, mungkin seminggu dua ke kn?? mcm mana nak ckp ha?? kesian plak mak aku sorang2 kat umah kalo takde iffah, (mak aku ada bg tau ms mak aku berdua je ngan iffah, iffah jd bdk baik tau, duk diam je, nak main pun depan mak aku je, meragam bila nak susu je,pastu tido, gud girl! lg 1, mak aku ni tak boleh duk diam kat umah je, kalo ada kawan takpe, kwn mak aku iffah la.. hiks! ooh ye mak aku ni cepat rs bosan walaupun dlm sakit.. (ni kes aku tak nak kecik kan ati mak aku la ni)

ala 2 je, ;p kdg2 aku tpikir, susah2 biar aku bw g opis je, hehe mcm la bole bt keje kalo iffah tu ikut...arrrggg..tulun, tulun....................

psst... tak suka la nak memeningkan kepala, bang (hubby) , abg je la jaga iffah ye..hehe (mcm2 masalah le)


Wednesday, June 3, 2009

~ menyepi ~

bukan sengaja nak menyepi, bkn mls nak meng'update' tp aku btul2 takde ms, nanti aku bt entry 3-4 hari yg lalu....





psst..aku ngantukssssssssssssssss...
Related Posts with Thumbnails