Saturday, October 31, 2009

.: I'm Back :.

as'kum... alahai rindunya kat blog ;p lama tak berupdate, mmg banyak cerita minggu ni yg nak diceritakn, tp bila nak menaip bole plak aku kadang2 lupa nak taip apa..(tanda2 dah tua.. haha)
bz jgn ckp la, minggu ni kn akhir bulan..bz kira gaji kan.. tahun ni 1st time keluar gaji awal, 30/10 dah gaji! ingat kn bole la nak shopping, bila dah kira2 , alamak tak cukup! how??

oh ya, aku dah boleh online kat pc aku sendiri, sebelum ni kn 'menumpang' je , horayyy!
bole la lepasni sentiasa update blog (kalo rajin or ada citer best! ye tak??) fb harus on je! giler balas dendam ni! ;p

hari isnin lepas aku hantar mak ke hospital serdang, sbb dah set appoinment. 1 hari gak la aku kat hospital pastu ke klinik kesihatan jinjang.. yg seronok iffah la, berjalan ke sana ke sini, bpk aku dok kejar dia.. hehe (aku teman mak masuk dlm)

ok la, meh layan video iffah time 'rajin' melayan kerenah mak aku.. huhu

video

nak lamakn sikit video ni, bateri 'kong' plak..hish!

pstt.. mcm mana ni, iffah masih tak nk mkn... uuuwwwaahh ;(

Saturday, October 24, 2009

.: Bila Rindu.. :.

aku bila rindu kat hubby, selalunya aku akan sms dia (aik, dok serumah pun rindu lg ke?? = of coz la! ;p ) , kan waktu keje dia tak menentu so kalau call, takut mgganggu plak. kalau sms , bila dia dah free bole la 'manja' kn??? hihihik (ala..ckp la sebenarnya ko nak jimat! = ye, itu salah 1 sbbnya hehe)

percaya tak, mmg susah kalau nak 'borak2 kosong' ngan hubby aku sbb waktu keje dia tak sama ngan aku, bila aku dah tido jam 1-2 pg br dia balik, pagi2 hubby kena hantar aku plak g keje, rutin harian kami mcm tu la tiap2 hari kecuali hari ahad... ha.. ms tu la br leh kumpul '1 family'

kalo tak..... takpe..hubby kan cr rezeki.. ;p


& aku bila sms aku suka menyakat dia , biasanya lepas pkl 12 mlm br aku sms


aku : abg belum ttup kedai ke?


hubby : dah nak tutup


aku : dah nak balik la ni?


hubby : belum, nak mkn jap kat kedai sebelah, lapar


aku : patut la perut buncit! mkn mlm je


hubby : takleh thn ;p syg tak mkn mlm pun perut buncit gak.. hehe


adus! nak kena kn dia terkena kat aku plak ;p



motif entri ni???? aku rindu dia!!!!!!!!!uuwwwaaaa...



Friday, October 23, 2009

.: Betul Ke?? :.

aku bz sgt, nak update blog pun takde ms, ni pun utk dikongsi bersama , aku dpt email dr seorg teman, meh aku tepek kat sini.. (kalo rajin baca la... ;p)

Why Drinking Too Much Water Is Dangerous

Updated on March 31, 2009
On January 12, 2007, a 28-year old Californian wife and mother of three children died from drinking too much water. Her body was found in her home shortly after she took part in a water-drinking contest that was sponsored by a local radio show. Entitled "Hold Your Wee For A Wii," the contest promoters promised a free Wii video game machine to the contestant who drank the most water without urinating.
It is estimated that the woman who died drank approximately 2 gallons of water during the contest. When she and other contestants complained of discomfort and showed visible signs of distress, they were laughed at by the promoters and even heckled.
This tragic news story highlights the importance of understanding why drinking too much water can be dangerous to your health.
Whenever you disregard your sense of thirst and strive to ingest several glasses of water a day just because you have been told that doing so is good for your health, you actually put unnecessary strain on your body in two major ways:
1. Ingesting more water than you need can increase your total blood volume. And since your blood volume exists within a closed system - your blood circulatory system - needlessly increasing your blood volume on a regular basis puts unnecessary burden on your heart and blood vessels.
2. Your kidneys must work overtime to filter excess water out of your blood circulatory system. Your kidneys are not the equivalent of a pair of plumbing pipes whereby the more water you flush through your kidneys, the cleaner they become; rather, the filtration system that exists in your kidneys is composed in part by a series of specialized capillary beds called glomeruli. Your glomeruli can get damaged by unnecessary wear and tear over time, and drowning your system with large amounts of water is one of many potential causes of said damage.
Putting unnecessary burden on your cardiovascular system and your kidneys by ingesting unnecessary water is a subtle process. For the average person, it is virtually impossible to know that this burden exists, as there are usually no obvious symptoms on a moment-to-moment basis. But make no mistake about it: this burden is real and can hurt your health over the long term.
Forcing your body to accept a large amount of water within a short period of time - say, an hour or two - as several contestants did during the "Hold Your Wee for a Wii" contest can be fatally dangerous to your health. Here's why:
If you force large amounts of water into your system over a short period of time, your kidneys will struggle to eliminate enough water from your system to keep the overall amount at a safe level.
As your blood circulatory system becomes diluted with excess water, the concentration of electrolytes in your blood will drop relative to the concentration of electrolytes in your cells. In an effort to maintain an equal balance of electrolytes between your blood and your cells, water will seep into your cells from your blood, causing your cells to swell.
If this swelling occurs in your brain, the bones that make up your skull hardly budge. The result is an increase in intracranial pressure i.e. your brain gets squeezed. Depending on how much water your drink in a short period of time, you could experience a wide variety of symptoms, ranging from a mild headache to impaired breathing. And as occurred recently in the tragic water-drinking contest, it is quite possible to die if you drink enough water in a short enough period of time.
This information is particularly important for parents to pass on to their children. Foolish water-drinking contests are not uncommon among high school and university students, especially while playing cards.
So how much water should you drink to best support your health?
The answer to this question depends on your unique circumstances, including your diet, exercise habits, and environment.
If you eat plenty of foods that are naturally rich in water, such as vegetables, fruits, and cooked legumes and whole grains, you may not need to drink very much water at all. If you do not use much or any salt and other seasonings, your need for drinking water goes down even further.
Conversely, if you do not eat a lot of plant foods and/or you add substantial salt and spices to your meals, you may need to drink several glasses of water every day.
Regardless of what your diet looks like, if you sweat on a regular basis because of exercise or a warm climate, you will need to supply your body with more water (through food and/or liquids) than someone who does not sweat regularly.
Ultimately, the best guidance I can provide on this issue is to follow your sense of thirst. Some people believe that thirst is not a reliable indicator of how much water you need, since many people suffer with symptoms related to dehydration and don't seem to feel a need to drink water on a regular basis. My experience has been that most people who are chronically dehydrated have learned to ignore a parched mouth. If you ask such people if they are thirsty and would like a piece of fruit or a glass of water, they will almost always realize that they are indeed thirsty.
Some people suggest observing the color of your urine as a way of looking out for dehydration. The idea is that clear urine indicates that you are well hydrated, while yellow urine indicates that you need more water in your system. While this advice is somewhat useful, it is important to remember that some chemicals (like synthetic vitamins) and heavily pigmented foods (like red beets) can add substantial color to your urine. Thumbs down for synthetic vitamins, and thumbs up for red beets and other richly colored vegetables and fruits.
The main idea that I wish to share through this article is to beware of mindlessly drinking several glasses of water per day without considering your diet, exercise habits, climate, and sense of thirst. And when you do find yourself in need of water, remember that you can get it from liquids and/or whole foods.

pstt.. lor.. plak, mcm2 la..


Thursday, October 22, 2009

.: Hati Ku Berbunga2 :.

...knp?? knp??...
..ntah la, sekrang aku mmg busy...
...nak menyiapkn keje yg berlambak...
...tp aku happy...
...mungkin tiada lagi 'stress' kat tempat kerja...
...ooouuh.. bt keje sambil nyanyi..;p...
...paham ke perasaan aku sekrg??...


pstt.. alhamdulillah, harap2 kekal la perasaan ku ini.. ;p

Monday, October 19, 2009

.: bosan di rumah :.

hari ahad duk umah je, mls plak rasanya nak ber'window' shopping ni.. (tgh sengkek ni!) tu la.. ada org offer nak ke bagan lalang mentah2 tolak ye, sekrg padan muka kat diri sendiri ;p

alhamdulillah.. 80% iffah dah sembuh, cuma kdg2 ada cirit birit sikit, mlm pun dah tak merengek lagi.. "aman je semlm tido" kata hubby hehe..
cuma mkn je kadang2 nak , kadang2 tak nk, ish apa lg yg patut aku cuba bg ni supaya iffah berselera mkn mcm dulu???

iffah sejak sakit haritu mmg duk umah je, kira seminggu gak la mak aku 'kurung' dia,
sekrng ni dia mmg pandai 'mmberontak', 1 hari tak keluar bw dia jln2 mula la..
kalau dia dah mula tarik tgn aku, tunjuk kat luar je maksudnya nak jalan2 la tu..

smlm lg la, tgh syok2 diulit mimpi, ;p
iffah naik atas katil, tarik2 tgn aku, ms tu aku tgh mamai lg, bila aku tak layan dia boleh merengek, siap pukul muka aku lg!
ooit, sape ajar tu?? terpaksa la layan iffah ni.. tp aku tak bw g tmn, naik basikal, pusing2 kat depan umah je.. dasar malas! ;p
ni la muka budak yg ke'boring'an di rumah..hehe




psstt.. mcm iklan diapers je.. huhu

Friday, October 16, 2009

.: Rambut Ku.. :.

hubby : bu, nak kasi trim sikit la rambut iffah tu, sikit je..



aku : ehh, takya la. biar panjang


rambut iffah la, bukan aku! banyak kali dah hubby ckp mcm tu, tp aku yg tak bg hubby potong rambut iffah,sikit pun tak leh! aku punya lama nak tggu rambut dia panjang,(aku suka ikat rambut iffah-kn maknye yg over!) senang je hubby nak potong! ;p no no no..




sayang la nak potong, kalo rambut iffah jenis lurus takpe, ni tak, jenis ikal jd bila nak panjang aku pun tak tahu,

bila rambut basah, br nampak panjang.. (oouh, nampak seksi plak gambar ni ;p)




bila rambut dah kering, jd pendek plak..





pandangan rambut iffah dr tepi..





dr atas.. hehe



korang ada petua nak cantikkn rambut budak baya iffah??? ;p share ler..


psst.. rambut aku + hubby jenis lurus, rambut iffah ikut sape eekk? ikut mak tok?? (mak mertuaku) ;p

.: Boleh percaya ke ni?? :.

semlm aku ke spectrum , alah.. bukan jauh mana pun seberang jln dr opis aku, tujuan??? nak beli diapers iffah, dah abis plak.. hehe

boleh plak tersangkut plak kat 1 sudut tu! nak tahu apa??? alat penimbang yg masuk kn duit tu.. aku ni walaupun ada 1 kat umah tp rs seronok yg masuk2 duit plak ;p
hasilnya.... TADAAAAAAAAAAA.....

baru sakit sehari dah turun lebih kurang 5 kg??
betul ke tidak ni?????? harus aku cek semula harini.. huhu (sampai mcm tu sekali aku punya tak percaya ihiks)
pstt..tarikh tu tak tahu knp jd cenggitu?? diorng tak set ke??cis!


Thursday, October 15, 2009

.: Happy 2nd Anniversary :.




2 tahun lepas pd tarikh ini aku sah menjadi isteri kepada Mohd Raziff bin Abdul Razak..
Semoga ikatan hubungan kita suami isteri hingga ke akhir hayat, sentiasa berbahagia selalu..
tahun lepas aku tak leh nak celebrate sbb dlm pantang lg, huhuhu..
harap2 tahun ni dpt la celebrate.. hehe ;p

smlm aku plak yg sakit lepas menjaga iffah, sebelum tu 1 hari aku kat opis muntah2, (ooit, jgn pikir yg bukan2 ye!) , then cirit birit.. alhamdulillah lepas aku rehat (yg lebih kpd tido je!) skrng dah ok sikit, iffah pun dah ok sikit, cuma cirit birit lg, muntah dah kurang, kesian anak aku baru bbrapa hari sakit, bdn dah kurus, tak tahu brp berat bdn dia sekrg, sampai harini dia takmo mkn bubur.. sungguh risau!

cepat lah sembuh anakku.. terima kasih banyak2 pd kengkawan yg mendoakan kesihatan iffah..

pstt.. apa yg harus bg hadiah kat hubby sempena 2nd anniversary???? ada cadangan??

.: Happy 2nd Anniversary :.

Wednesday, October 14, 2009

.: MamaTisya Duit Raya Giveaway :.

STICKY MODE !! next entry kat bawah... ;p




Thanks to MamaTisya sbb anjurkn contest ni, 1st time aku nak mencuba, mana tahu rezeki anak.. ;p leh dapat duit raya ni kn???? (dasar mata duitan.. hahahah ) ok.. rsnya syarat2 semua dah dipenuhi..
sape yg nak join atau nak tahu lebih lanjut leh klik sini.. tak rugi mencuba.. lg pun senang! cuba la..


Monday, October 12, 2009

.: No Mood bila...:.

mcm2 dugaan minggu ni, haritu br je iffah demam panas, harini plak iffah muntah2 + cirit birit..
hmmm.. semlm , start pukul 3 pg iffah dah start merengek takleh nak tido.. masa tu aku tak syak apa2, mungkin sbb panas je kot.. so hubby tolong bukakn baju iffah.. iffah ok la sekejap, then aku sambung tido balik, tiba2 plak rs masam.. ingat kn iffah b*erak,

hubby : eeh, knp plak basah ni?
aku : peluh kot..

bila buka lampu.. habis putih semua cadar, rupa2nya dia muntah.. boleh plak aku tak tahu bila masa plak dia muntah.. hish..bahaya tul la..
dah lepas tu terus iffah kejap2 muntah, br nak dia tido jap, terus muntah..
pagi td terus g klinik Mediviron kat kepong, doktor Raj bg tahu mungkin keracunan makanan.. (ada banyak sebb knp jd mcm tu) iffah ni kn suka kutip2! (pantang kiter lepa, nak kena pakaikn sarung tangan ke biar tak kutip apa yg dia jumpa!)
aku pilih klinik ni sbb 24jam, yelah mana tahu kalo mlm2 buta iffah demam bolelh aku ke situ je, lg 1 doktor dia bg tahu details, apa penyebabnya.. mcm mana nak jaga, pendek kata aku puas hati la..

bila dah balik rumah, iffah still mcm tu gak.. bg ubat pun dia muntahkn balik, tp dia adalah minum sikit, bg air garam.. alhamdulillah dah tak muntah lg,

yg bt aku risau sekarang ifffah cirit birit plak.. aduhai.. dah la aku tak mintak ubat cirit birit td,
petang ni aku ajak hubby g balik klinik tu..

mintak2 iffah sembuh la.. kesian aku tgk dia, dah la taknak mkn, pastu 'mmbuang' je,

pstt.. smlm ke MJ Brem Mall, hubby plak yg syok borong baju.. aku ngan iffah?? tak dpt apa2 pun.. tak aci!


Saturday, October 10, 2009

.: Cerita Sedih :.

mcm biasa, harini aku datang lewat lg ke opis.. hmmm bila la aku nak berubah ni.. ;p takde la, sebenanrnya harini mak aku g kenduri, tu yg aku lewat sikit g opis..

masa aku nak mandi (nak bersiap ke opis) mak aku ada cerita kat aku cerita sedih.. (mungkin mak aku tahu cerita ni ms g kenduri la kot)

mcm mana nak mula eehh, ok mcm ni, biar aku gelar akak ni Kak J, rsnya dia baru beberapa bulan kawin (perkahwinan yg kedua ok, sbanarnya Kak J ni janda, kalau tak silap perkahwinan pertama 6 -7 bulan je sbb husband Kak J kemalangan yg meragut nyawanya) sambung balik citer td, kawan Kak J ni biar aku gelar Kak R (classmate) pun br berkahwin tarikh yg lebih kurang sama la, alhamdulillah bila Kak J mengandung kak R pun mengandung gak..
tp ms Kak R nak scan baby, doktor bg tahu anak dlm kandungan dah meninggal, tak lama pastu kak R plak meninggal.. (citer detail tak pasti plak)

citer ke-2, aku kenal bdk ni (Ira )ms dia kecil lg, sekarang aku dah tak pernah jumpa.. kalo tak silap umur Ira sekrg dlm 13-14 tahun, meninggal dunia hari selasa lepas, yg sedihnya Ira ni tak sakit, meniggal dunia selepas 3 hari dtg haid yg pertama..

Al-FAtihah...

tu la kn, mati tu tak kenal sesiapa.. tak kira muda tua..
utk peringatan kepada kwn2 dan aku juga perbanyakkn lah amal di dunia sementara ni.. utk bekalan bila kita tiada nanti..

pstt..cerita tergantung sikit sbb aku tak tahu cerita yg sebenar2nya..

Thursday, October 8, 2009

.: ada apa ngan angka 25 ???? :.

oohh.. harini hari apa ekkkk?? ;p
08 Oktober (org cina kata nombor 8 tu ada 'ong' hihi ) hmmm.. harini usia aku dah 25 tahun.. (tua ke??) alhamdulillah..suka ngan kehidupan aku sekrg.. anak ngan hubby disisi...walaupun dah bertambah bz, mcm tak cukup masa je nak bt tu, bt ni.. tapi aku tetap bersyukur, hubby seorng yg memahami..

banyak cerita nak update.. tp bz la..

psttt.. boleh plak pagi td hubby tanya, tak beli kek ke??? aduhaiii... kena beli kek sendiri utk aku ke??? hahahaha..


Wednesday, October 7, 2009

.: alahai anakku.. :.

semlm ms kat opis , mak aku telefon bg tahu tiba2 plak bdn iffah panas.. terus rs nak balik je.. tp banyak keje so berdoa je la biar la kebah la demam iffah tu.. mmg iffah kerap demam panas tp sekejap je la..

bila aku sampai umah je iffah dah tido, terus pegang bdn dia.. huh! mmg panas!
mcm tahu2 je ibu dia dah balik, terus merengek.. tp nasib baik la dia still aktif walaupun demam2 tu! bole lg nak gelak2 dan bergurau senda! ;p meh layan gambar buchuk aku ni time dia tak sihat semlm ye..






nampak tak apa yg aku nampak????? tu dia.. gigi taring ifffah sebelah kiri dah tumbuh!
susah tul nak amik gambar cik gg .. hehe

alhamdulillah.. pagi td bdn iffah dah tak panas.. risau tul aku semlm..

pstt.. aku plak yg selsema.. harap tak berjangkit kat iffah la.. hish..

Monday, October 5, 2009

.: Sape nak tolong top up ??? :.


yeah.. harini aku dah bank in kan duit raya iffah, takut aku terguna plak kalo simpan kat umah duit raya iffah tu..

alhamadulillah.. banyak gak la iffah dpt, kalo tahun lepas boleh dpt sampai 4 angka (ms tu kn br lahir.. ;p) thn ni 3 angka je la.. syukur..

ada sesiapa yg baik hati nak tambah duit raya iffah?? ;p ;p ;p


Friday, October 2, 2009

.: Basikal Ijo = sukanya dia.. :.

kat penang haritu, ms aku beli lonsyen iffah kat farmasi ternampak plak sebelah tu kedai basikal, g la tgk2 sbb ada jual basikal utk budak, cadangannya nak cuci mata je la, tp dah cuba try test semua 'ter'bekenan la plak.. terus sambar 1, hubby kata kaler hijau tu cun! (sentiasa nak hijau! ;p)

ni la rupa basikal iffah.. plastik takmo buka lagi tu..

kat umah MIL ni bole la nak round2 naik basikal kan, bak kata mak aku kat sana siap bole main bola lagi huhu~

iffah mmg seronok la, kadang2 bukan dia yg naik basikal tu, ditolaknya basikal tu ke sana sini, nak kayuh sendiri tak tahu lagi kn.. ;)

sambil tgk ayah cuci kete..

aku sengaja amik gambar ayam, pokok kelapa, br la ada suasana kg ye tak.. nampak je mcm sejuk bila tgk gambar ni (eeh, tp masa ni dah petang la..) tp tak tak tahu kat sana kami rs bahang ya amat..


meh kita layan iffah mengoyangkn badan sambil duk atas basikal.. sape yg ajar tu sayang??? ;p



video
lalalalala~~~~~~

psst.. sejak balik penang, iffah semakin cerdik! ye ke??? ;p

Thursday, October 1, 2009

.: Jalan2 Ke Bukit Bendera :.

hari isnin lepas sepatutnya kami balik ke KL, tp tak jd plak sbb semua keletihan 'mendaki' bukit bendera ;p hahaha..
1st time aku ke sana, ada ke patut dah dekat 2 tahun aku kawin ngan hubby, ada beberapa tempat je aku tahu kat penang, kepala batas (kg hubby), seberang pulau, (konon2 nak honeymoon kat sana masa mula2 kawin, alih2 tak jd!), jap jap pikir dulu, ada lagi tak.. rs nya ni je kot.. komtar pun aku tak penah pegi, tgk dr tepi jln je..huhu

sementara tunggu train tiba..amik gambar dulu la kn.. hehe

kami pergi lewat juga masa tu, dlm 3.30 ptg kot, nasib baik tak hujan.. ish..sana sentiasa panas.. semua pergi kecuali abah ( mmg tak ikut) ngan adik ipar yg bongsu sbb dah balik KL..





bertiga dlm train..

hijau nya.. hiks!

nak ke puncak kena la naik train, alah..mcm cable car.

ni la rupa trainnya.. pendek je.. huhu

masa mula2 naik tu excited la juga, perlahan je train ni, boleh la tgk pemandangan kn, tapiiii ms nak balik tu hazabbbb nya nak menuggu train ni sampai ke bawah.. aduhai..

see.. gayat wooo..

oohh ya, kena tukar train plak, maksudnya ada 2 stesen.. kat tgh2 kena tukar train lain..
nak tukar train plak..


dah sampai atas tu.. wahhhhhh sejuknyaaaa... mmg beza giler suhu kat bawah td ngan kat atas, ms ni la nak amik gambar pemandangan dr atas bukit..

kecik je bangunan tu semua kalo tgk dr atas..

yg ni terang sikit..


sempat gak la solat asar kat atas sana..

sesi amik gambar.. huhu, mls nak tepek byk2, slow betul nak upload gambar...hish!

harus amik perkataan 'bukit bendera' ;p

iffah la paling seronok, jln kesana sini, tak nak kita pimpin langsung!

dah nak balik..


apa2 pun aku happy, berbaloi gak la aku muncung kn mulut aku tanda protes ngan hubby, sbb tiap kali balik penang, selalu duk umah je.. kali ni gi 'jalan2' plak.. hubby dah janji lain kali nak bermlm kat penang (seberang jambatan tu ha), 1 mlm pun jd la.. yeeeeaahhhaaa..harap2 hubby tunaikn janji dia tu.. lalalala


psstt..aku belikan iffah basikal , warna hijau lg! ;p

Related Posts with Thumbnails