Thursday, July 22, 2010

.: Senang Rupanya ~ Cheese Cake :.

mimpi apa tah tiba2 je nak buat kek, ;p dan aku pilih nak bt cheese cake sbb senang je, bahan pun tak banyak dlm erti kata lain bahan2nya mudah nak cari hehe..
1st mencuba, not bad la.. sedap! cuma tak brp cantik la.. kata 1st time.. huhu


tergesa nk potong, hantam je la labu.. ;)

ada citer yg tak best dlm aku berkobar2 nk cuba bt kek ni, semua dah siap tiba2 plak oven kat rumah bt hal, cis! nasib baik ada oven yg lain kalau tak aku dah tak tau apa jd kat cheese cake tu.. oven back up tu pun mcm nak tak nak je nk bkar kek tu.. tu yg 'rupanya' kurang menjadi tu, huh!

ni la bahan2nya :- sumber SINI

Bahan-bahan ( 18 cm )

  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula

Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
  5. Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap

No comments:

Related Posts with Thumbnails