Tuesday, November 30, 2010

.: EEeee Takut Ler..... :.

NESCAFE 3 IN 1???

tiap2 pagi aku kat opis mesti minum nescafe (konon nk hilangkan ngantuk! ) tp rasanya kena ubah ke minuman yg lain la sbb lepas baca cerita kat bawah ni, takut la... huhuhu

nasib baik la kat opis tinggal ni je nescafe 3 in 1 hm....


Kawan saya (dah arwah)...... .

dari usia muda.....

pagi nescafe..... 2 X..

petang nescafe....2X. ..

malam nescafe....? X...

depan mata saya........ .

bengun dari kerusi ........

kaki dia terus patah....

tulang dia reput.....

Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan…..

1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh

2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.

3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.

4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa.

5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.

6. Tapak tangannya.semakin basah.

Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.

Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat

dikenalpasati:

Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.

Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan

'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau iniadalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'

Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:

1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)

2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalahnon dairy creamer

3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi

4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.

5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine

6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya

7. Elakkan mandi selepas makan

8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.

9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda

10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, spucuk betik, ulam-ulam dsbnya.

11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.

'sharing is caring

Sekian wassalam wallahuaqlam. _,

so... "lu pikirla sendiri... ;) "

sumber dari fb... hehe

Thursday, November 25, 2010

.: Sudah Besar! :.

hmm... akhir2 ni aku br perasan (cehhhhh) yg anak dara aku tu bkn lg baby ;p yg boleh aku gomol2 dia, dodoi dia huhuhu, sekarang sudah pandai ckp " tak nak la bu!" tp aku tak peduli pastu terus gomol2 dia, bila iffah geram akan keluar perkataan dr mulut cumil dia tu "eeeee, angan(jangan) la! " pastu dia akan lepuk aku... nguehehe

tp kalau mood iffah baik, dia plak layan aku mcm baby!! ;)
pagi2 kalau iffah yg bgn dulu (aku masih membuta) mesti dia akan cium pipi aku (ouuuh!) pastu senyum... (sgt terharu wokeh!)

kadang2 tu kalau aku baring kat katil sambil tutup mata , iffah ingat aku tido kot terus dia tepuk2 montot aku huhuhuhu

haihhhhh... dan yg paling tak tahan bila sekarang ni suka sgt bergaya walaupun duduk rumah je..

sila tgk ni ;)
pakai lipstik! ibu pun tak pakai tau, iffah lak yg lebih2...............;@, baju, hair band, selipar semua dia nak pilih sendiri..
bersiap tuk ke taman... naik basikal pakai skirt uuuuuuuuuuu... siap ada beg lagi!!!!
pstt ~ gambar kureng sbb guna hp cokia jerr..;p

Tuesday, November 23, 2010

.: Bila Boring2 :.

hari ahad tu sebenarnya plan nk ke bagan lalang tp tak jadi plak sbb mil datang kl , so terus zasssss ke bandar baru ampang (rumah BIL) sbb mak tok rindu banget dgn cucu pompuan dia yg sorang ni ha...

tp yg tak bestnya iffah ni mcm biasala, bila jejak je rumah org kn mesti meraung mcm kena dera.. huhu langsung taknak turun nak dukung je memanjang... haih kalau ringan takpe!

dah lama2 sikit baru dia nak salam ngan mak tok, nak main basikal la (ni mmg pantang kalau jumpa basikal dan2 tu juga dia nak!)

dlm pkl 5.30 ptg tu hubby ajak balik sbb nk singgah ke Taman Tasik Titiwangsa saje nk bawa iffah main basikal kat sana.. asik2 main basikal kat depan rumah @ kat taman bawah tu je, tukar angin plak ehh...

gaya mesti adeeeeeee!!!!

bkn main happy je iffah kat sana! leh dia kayuh basikal tu puas2 , aku ngan ayah dia plak tak larat nk kejar sbb dia bawa laju je, eeeeee tak padan ngan kecik naik basikal besar, takut je kalau dia jatuh.. huhuhu ofcoz mak dia yg over! ;p anak ok je..

tgk dia, happy kan????

letih den nak kejar! ;p hilang la sikit lemak2

letih ye sayang????


akhir sekali gambar ngan ibu ehh, sama tak??? dua2 tak pandai bt peace!!! *buweekk* jd bahan hubby je!

iffah happy, me happy too... lain kali nk bw ke taman yg lain plak... ;)

Sunday, November 21, 2010

.: OK, Ni LAST! :.

yuhuuuuuuuu... bila iffah dah tido br la boleh on9 dengan aman...huhuhuhu, ok sambung eehh


lepas check in je ms tu dlm pukul 3-3.30 ptg kot, terus zzzzzzzzzzzzzzz, ingatkan lepas maghrib nak ke night market tapi hujan plak...hmmmm... tunggu punya tunggu hujan tak berhenti pun tambah lebat adalah, hujan2 tu pun kitaorang redah keluar sbb laparrrrrrrrr, cr kedai makanan berdekatan je..

bersiap konon2 nk ke NM. ;p


maknanya, aktiviti mlm tu hanya on9 & tgk tv ler... sangap juga la!

dush! dush!

bila pagi je.... wahhhhhhhhh... syoknya suasana kat sana! nyaman je... cepat2 bersiap nak ke pasar tani, beli apa2 yg patut hehehe


rambang mata gak nak pilih yg mana sbb nk bg ole2 tuk budak2 kat opis tu, yg nk dimakan sendiri... lalalalala

yg paling terkilan aku tak beli ubi madu...huwwwaaaaa


borong strawberry!!!!

pastu sambung jalan2 lagi sbb tak nampak pun buah strawberry (yg belum dipetik tu.. ;p) sekali jumpa yg ni dahhhhh....



tak puas hati, jln lagi.......... ;) nk juga cr sampai dapat... ah haaaaaa... sudah jumpa tp kecik je tempat ni ha.....



jam dah pukul 11.30 pg, barang belum packing lg tapi perut tk tahan sbb dah lapar (sbb tk bfast) , lepas makan terus cepat2 packing & check out!


masa tuk pulang... haihhhh babai cameron..confirm aku akan ke sana lagi pasni nk bawa mak ngan bpk aku plak.. hehe


balik KL ikut jln lama.. aduhhh pening + nk muntah sbb jln dia....ggrrrrrrr tp dlm pening2 tu pun kitaorang sempat singgah ke sini ada waterfall wooo, jap jap nak google dulu haa!! LATA ISKANDAR...

~us~

rasa nk mandi je tp iffah ni penakut giler! nak dekat2 ngan air terjun pun takut.. tgk dr jauh je la nampaknya..hmmmmmmmm


tgh happy tu dugaan dtg bila dah nk sampai RnR sungai buloh, kete BIL tah langgar apa tiba2 je tangki air kete pecah! kesian sbb kereta kena tarik sampai ke ampang (BIL, biras & haziq duk dlm kete ), kami ber3 plak naik kete adik aku (mintak tolong ngan adik aku suh amik)


huhuhu.. letih!!!!!!!!!!!!!!!!!! tp mmg happy!! ;)


Saturday, November 20, 2010

.: CH lagi... ;p :.

aduhhh..bkn main lama lagi nk update, k k sambung sebelum aku lupa.. ;p

sampai2 je kat cameron . belum lagi check in kitaorang dah merayap ke mana2 dulu... tempat pertama yg kitaorang singgah kat sini... shopping time!!!!! tp tak beli banyak pun sbb mmg dah plan nk ke night market & pasar tani..



tgk, aku ngan iffah mana ada pakai jaket sbb tak sejuk!!!


dah lepas beli brg, terus ke ????? alamak aku ni mmg fail kalau nk ingat @ nk tgk nama tempat ni, yg aku tau "ehh, tempat tu mcm best je" terus masuk! hehe tgk gambar je la ehh..







kami & haziq...

kak izzah (biras) beli cactus yg cumil2 , eeeee! rs nak beli je semua tu sbb mmg cumiiiilll! tp aku beli 3 je sbb nk letak kat meja @ office.. huhu, rumah??? takya, habis di kerja kn iffah kang.


iffah kat sana mmg ni je la yg dia nak! layankan je la... janji tak meragam... kn??

pastu kami singgah ke bharat tea plantation plak...



huhuhu mmg besar eeh, tak larat nk turun ke ke bawah sanunnnnn, ni amik gambar pun kat tepi2 je haaaa.... jd la hehe



wif hubby

anak ibu yg semakin pandai bergaya!! hukhuk

dah lepas puas tgk ladang teh tu baru la perut terasa lapar! ;@ makan dulu pastu br check in kat hotel chua gin je.. kata percutian budget.. huhu

aarrrgggghhh, takleh nak sambung! iffah dah start kacau aku dah ni..

Tuesday, November 16, 2010

.: Yeah, Kami Ke Sana! :.

hahahaha, giler la...punyala lama baru nk update, tp aku tak kira, nak cerita gak walaupun dah agak basi..

cuti2 malaysia, yeah!!!! berbekalkan duit poket yg so so je , (percutian budget la katakan) , hari sabtu haritu kami ber-6 (2 kanak2 ;p) ke cameron highland naik sebiji kete je , ni 1st time aku ke sana, teruja sikit la walaupun aku dah dapat agak yg cuaca kat sana mesti tak sejuk mcm kat genting (eeh, genting sekarang sejuk ke tak eeh?? huhu) yes! sampai2 je kat sana mmg tak sejuk punnnnnnnnn.. kalau ada angin br la terasa sejuk sikiiiiiiiiiitt, sikit je.. hehe

so far, hotel tempat aku tinggal tu pun ok la walaupun murah tp sbb bangunan baru masih nampak cantik & selesa, oouuhhh tapi mmg letih sbb kena naik tangga ke tingkat 2 , haip haip jgn nk merungut! kata murah.. ;) yg penting kata sana nk tgk view cameron highland pastu snap snap kan! itula tujuan utamanya... hehe

eh eh eh, nanti sambung balik la... ada kerja urgent plak nk buat, ish! potong je la...

nak selit gambar ngan hubby, sweet tak sweet tak????? wakakakakaka malu aku sebenarnya nk amik gambar mcm ni , tp kena paksa ngan hubby, tgk ai senyum mcm nk tak nak je.. huhu



psst ~ alhamdulillah, sampai gak aku ke sana.. ;)

Friday, November 12, 2010

.: New laptop! :.

mainan untuk iffah la... hehe, dia kan sekarang mmg takleh langsung tgk aku sentuh laptop, mesti laju je dtg kat aku walaupun ms tu dia tgh syookkkk naik basikal. ishhhh.. sudahnya aku kena belikan laptop mainan tuk dia lg sbb yg dulu punya dah rosak sbb dipijak2 iffah! (sgt ganazzz ok!)

hope yg ni tak hancur la dikerjakan iffah..huhuhu


amik yg jenis mcm ni, nmpak mcm ala2 real sikit, hahahahahahaha tak mahal kot ni, ok la benda free.. ;) alhamdulillah...

bila tunjuk je kat iffah, wah... dia suka sgt!!! keyboard habis ditekan, geram agaknya terus dia pijak! alololololo, br je dapat dah kena lenjan! kagum ngan iffah (puji anak sendiri ;p) sekali je aku ajar nk on kan laptop dia tu, terus dia dah hafal! mak aku pun tak tau nk on , iffah ckp apa tau "eee, alah la " (: salah la -sambil geleng2 kepala)

kan nenek plak yg dah terkena.. ekekekeke

Wednesday, November 10, 2010

.: RM 1 punya pasal :.

aduhai start minggu lepas aku dah terasa nyilu, bila aku perhati betul2 looorrr.. lubang lagi??? (gigi la ni) , hmm... aku kalau bab gigi mmg terus jd kelam kabut sikit! takut kalau2 kena cabut! huhuhu

disebabkan citer dulu tu , aku jd fobia sikit nk g private , lepas dpt info dr member yg penah g klinik gomen aku pun try la kan.. RM 1 je, murah giler! ;p



so harini aku g la kat klinik j*njang, pegi dlm kul 11.30 gitu la sbb time tu mesti tak ramai org, tekaan aku mmg betul,

yg bestnya : pukul 12.15 aku dah leh balik (kira awal la ni!) , byr RM1 je.. ;p , staff & doktor kat sana mmg peramah.. hehe

yg x best : kena tggu lebih 1 bulan br leh tampal, sbb kena set appointment dulu-kata doktor, whattt?????????



aku mcm ternganga je kat sana, biar betul ni, kang kalau tambah besar gg yg blubang tu mcm mana??? atau tiba2 gg aku terasa sakit sebelum sampai tarikh appointment tu, mau meraung aku time tu.. (tipu!! ;p)

tp doktor tu mcm tau je apa yg tgh aku dok risaukan, terus dia bagi ubat gg ni~free (thanks ya!), katanya tuk gg sensitive.. apa2 la, janji jgn aku sakit gg sudah.. ;)



cumilll sungguh!!!!! ;)


psstt ~ jgn aku lupa itu date sudah!!!!! 16/12/10 - doctor!see u ya! (kata gg)

,: Macam Dah Ada Anak 3 dah ni... :.

bkn badan aku la??? harap2 idak la kan... kui kui , ok nak citer pasal iffah punya peel la ni.. aduhai dah besar ni lg bt aku nk babap je montot dia tau! ;p tp itu lain kali aku citer, aku just nak tunjuk gambar ni



yeee... ini basikal br iffah, pasar malam mariiiiii hihi, al-kisahnya mak aku ni mmg la suka ke pasar mlm area rumah aku tu, haih tak jemu2 dan iffah jd peneman hiks!


apalagi anak aku tu, nampak je basikal terus dia nak pau nenek dia, nampak je basikal oren ni terus je dia naik, taknak turun dah.. sudahnya mak aku belikan juga... ;)


bukannya takde basikal kat rumah, saja je iffah ni tau mentang2 la jiran2 dia (lelaki) ada basikal baru dia pun nak juga walaupun bg aku eeeee bdk ni tak padan ngan kecik! mcm mana la dia nk kayuh????





tgk tu, kaki pun tak jejak tanah lagi..hmmmmm



sekarang dah bertambah pening dgn rumah yg kecik, basikal dia je dah ada 3 , arrggghhhhhh tak tau nk park kat mana huhuhuhu



basikal pertama iffah, dia suka sbb ada music!



yg ni basikal ke-2, basikal ni la yg dia duk belajar kayuh , tapi pandai ke dia kayuh sekarang ???? nanti aku tunjuk eehh.. ;p

bersepah ngan basikal la rumah aku tu, belum keluarkan kuda2 dia lg.. haih.....

Friday, November 5, 2010

.: Happy Deepavali & Aktiviti harini :.

haihhhhhh..... nk tau apa aktiviti aku cuti deepavali ni??????? aku ngan iffah la ni...


hehehe dasar malass!!!! eehh takdela, dah siap aku kemas rumah yg mcm tongkang pecah (yg sememangnya dikerjakan oleh my pricess ) baru la leh duk goyang kaki, hmmm...
tak kemana2 pun sbb hubby g camping , ish tak suka tul ngan hobi br dia ni tau! ;p (sejak ada camera DSLR!asik nk snap je ggggrrrrr)


ohh ya, sepatutnya esok nk g kat tmpat sejuk2 tu..hehe tp apa leh bt nk book hotel full la plak, so tukar plan next week yuhuhuuuuuuuu! baju iffah dah beli 2 helai yg lengan panjang, lepasni mesti tak pakai tau sbb panas !

aku juga yg nan adoooooo, takleh jd ni, nasib baik hubby janji nk g JJ ahad ni, sila menabung kat sana eehhhh! huhu

ish iffah ni mmg la, takleh langsung tgk aku on lappy mesti dia nk juga... TaTa

.: Baju Kelawar :.

ko ada?? kalau tuk budak2 mmg cuteeeeeeeeeeeeeeeee sgt!!!!!!!!!!!! bagi aku la.. ;p (kalau org dewasa ???) ms beli ada gak aku terpikir "muat ke, mcm kecik" tp tangan laju je bayar.. alah..murah je RM5! murah kan?????


tgk iffah ni , nk ambik gambar mula la bdn bg lentik2 ..huhu


yo yo oooo je ni bdk! ;p

pandai kn dia pose!!!! buuuuuuweeeeekkkkkk :p.. mcm nk beli lg 1 la sbb comel!!!!!! hahahahaha

Wednesday, November 3, 2010

.: Yg Ditunggu2 :.

cuba teka apa???????





*




*




*




*




*




*




*




*




*




*




*




*

TADAAAAAAAAAAA......!!!!!! (kecoh lebih! ;p )






kan aku ada apply streamyx & dpt free netbook kn???? haritu staff tm tu kata dlm ms 14 hari ms bekerja lepas install streamyx akan dpt netbook tu, mcm tak percaya je, dlm hati "mau sebulan gak nk tggu ni" (sbb kes kena tggu 1 bln br diorang install streamyx huhu)

tapiiiiiiiiiiiiii tekaan aku tu salah rupanya, seminggu je dah dpt!!!!! huhu teruja ok ms dapat tu.... hahhahahahaha, benda free sape tak suka kn??

laki bini + anak sibuk ber-online je minggu ni ..huhu


psstt ~ dgr2 citer sekarang ni dah habis promotion tuk free netbook, tapi ada pakej baru dr TM.. mcm menarik gak! ;p
Related Posts with Thumbnails